DJUREN

Stale Gård

ekologiskt lantbruk

Våra kor och kalvar är brokiga blandningar av SRB (svensk rödbrokig boskap), Rödkulla, Angus, Simmental och Hereford och är alltså inga renodlade köttdjur. Tack vare inblandningen av mjölkras får kalvarna gott om näringsrik mjölk från sina mammor. Vi tycker också att det är extra trevligt att djuren ser olika ut tack vare olika blandningar. Några är bruna, några svarta, en del är enfärgade och andra vitbrokiga.

 

Djuren lever hela sina liv här och de äter enbart gräs, örter och grönfoder som är producerat här på gården. Utesäsongen är så lång som vädret tillåter (april/maj–september/oktober) och då är alla våra djur ute på bete.

Under vintersäsongen går djuren i lösdrift inne och har fri tillgång till det grovfoder som vi skördat på sommaren. Grovfoder ger inte lika snabb tillväxt men välfungerande magar hos djuren.

 

Kalvarna, som föds på senvintern/våren, får gå tillsammans med sina mammor i ca ett halvår eller längre och diar då förstås fritt. När det är dags för avvänjning görs den så skonsamt som möjligt för ko och kalv.

 

2015 började vi med att bygga om och till vår gamla silohall till en lösdriftshall för djuren. En för oss mycket stor investering som vi var tvungna att göra om vi skulle fortsätta med korna. Vi sökte investeringsstöd för att kunna genomföra bygget och sommaren 2016 fick positivt besked - en otrolig lättnad! Det innebär att vi kommer att få stöd för 40% av de kostnader som Jordbruksverket/Länsstyrelsen godkänner.

 

Allt är inte helt klart än men det allra mesta. I år kom djuren in den 3:e november, precis innan snöovädret, och det känns som att de har det riktigt bra!